fbpx

Sınav Kaygısı

Sınav Kaygısı

Aslında birçoğumuzda sınav öncesi kaygı olabilir.Fakat burada bahsettiğimiz kaygı sınav öncesinde edinilen bilgilerin sınavda kullanımını kısıtlayacak ve başarıyı düşürecek oranda yoğun olan bir kaygıdır.

Sınav kaygısı kişinin sınava yüklediği anlam,sınav sonrasında çevreden alacağı tepki ve sınav sonucuna göre edineceği kazanımım yada kayıplar nedeniyle oluşmaktadır.

Bu yoğun kaygı kişide heyecan,çarpıntı,terleme,karın ağrısı,bulantı,uyku ve yeme sıkıntıları gibi bedensel sorunlar da oluşturmaktadır. Bu kaygı kişide çalışma temposunu bozma,çalışma isteksizliği,konulardan çok sınav kavramıyla ilgilenme,başarısız olursa neler olacağı konusunda endişeler,dikkat ve öğrenmede sorunlara neden olarak akademik başarıyı düşürecektir.

Bu kaygının oluşmasında katı,eleştirici,beklentili aile ve okul tutumları da rol oynamaktadır ve genelde bu kaygıyı yaşayan bireyler mükemmeliyetçi,başarı ve başarısızlık konusunda çok eleştiri alan ve kendilik algılarında sınavları çok önemli yerlere koymuş kişilerdir.

Bu durumlarda aile,okul ile iletişimle davranışlarda dikkat edilmesi gereken hususlar paylaşılmalı ve kişiyle de sınav kavramı ve onunla ilgili ''başaramayacağım'' ''herkes benimle dalga geçecek'' ''sevmeyecekler'' gibi olumsuz düşünceler ve dersten uzaklaşma,ders çalışmaktan kaçma gibi kaçınma davranışları üzerinde çalışmak gerekmektedir. Aynı zamanda kaygıyı kontrol etmek için gevşeme,nefes egzersizleri gibi yöntemlerde kişiye öğretilmelidir.